Recensie. Boek: Tussen pumps en pampers - Linda Bruins Slot


Is dit een boek voor vrouwen? Is dit een verhaal van de lach en de traan welke de eega verbaasd de wenkbrauwen doet optrekken, wanneer hij aanschouwt hoe zijn wederhelft met een zakdoekpunt de ooghoek placht droog te krijgen?

Geenzins! Ik zal het je sterker vertellen: het maakt niet uit! Zowel de man als de vrouw zal de ander verbazen met een serie kreten van "och!" en "ach!" maar bovenal de lachspieren een flinke work-out geven alsmede de levensgezel in verwarring achterlaten, wanneer daar dan toch een snaar van emotie geraakt lijkt te zijn. Hele akkoorden zullen weerklinken in het gestel van de lezer. Herkenning of vervreemding van het menselijk spectrum aan gemoedstoestanden zullen de lezer ten deel vallen, gewild of ongewild, zowel in de verhalen als in de lezer zelf.

Nu even normaal:
Het is natuurlijk altijd leuk als iemand die ik ken zomaar ineens een boek geschreven blijkt te hebben. Een bundel ook nog! Een verhalenserie van uit het leven van de schrijfster gegrepen situaties die de lezer vervoeren, van medelijden tot hoongelach, van pijnlijke of juist vrolijke herkenning tot een boeiende verbreding van de horizon der mensenkennis.

Wij lezen over een vrouw die, zeer intens en met groot gevoel voor zelfspot en -medelijden, de dagelijkse beslommeringen van de hedendaagse gezinsmoeder en hen die daar mede onder lijden, weet te beschrijven en over te leveren 'ter lering ende vermaeck' van jou.

Ja jij. Al heb je al een heel leven achter je van zwoegen en ploeteren met desnoods 12 kinderen en tientallen kleinkinderen: deze verhalen geven inzichten en opvattingen waar de lezer nog van gaat opkijken. Het zal je vooral ook vermaken. Is het nou echt zo zwaar of lastig? Is het nou werkelijk allemaal zo hilarisch? Op het moment dat je het leest wèl en dat is de kracht van deze bundel.

Toen ik de bundel gretig en bijna ongeduldig ontving en begon te lezen, over deze gezinsvrouw, haar dromen en haar duigen, haar kinderen, aandoenlijk en uitermate knuffelbaar, haar man, benijdenswaardig en betreurenswaardig in één. Het zou maar zo eens net zo makkelijk de lezende man, als de lezende vrouw een geweldige leeservaring op kunnen leveren.

Linda laat je op een prachtige bewonderenswaardige manier heel dichtbij zich komen om je te vertellen dat je zo gek nog niet bent. Met je tekortkomingen, met je gevoelens. Met je onzekerheden of met je ideeën over het leven. Een prachtige bundel, het waard om meerdere keren gelezen te worden.

Dank je wel Linda :)

Reacties

Populaire posts