Hoezo #wearefairphone? Over de #fairphone

Natuurlijk is de Fairphonegebruiker een fan. Fan van openheid, eerlijkheid, streven naar een betere wereld, medemenselijkheid hoog in 't vaandel, het kan niet op :) Daarom vat ik uit een aantal interviews en artikelen maar eens samen: de gedachte achter de Fairphone.



Ik google niet eens heel erg veel om tot onderstaande conclusies te komen. Volg de links en ontdek het volledige verhaal, waarvan ik je hier wat flitsen voorschotel:

Het volgende prachtige en eerlijke artikel (Tweakers) is van Juni 2013 en geeft een mooi kijkje in de ins- en outs van de Fairphone. Hier lees je ook de totstandkoming van de samengestelde hardware bijvoorbeeld. "De gebruikte grondstoffen moeten uiteraard 'eerlijker' zijn en zullen dus anders zijn, maar ook bijvoorbeeld de accuklep zal worden aangepast en de soc is anders."
Ook leren we dat de telefoon een veel langere levensduur zou kunnen krijgen doordat het de gebruiker gemakkelijk gemaakt wordt om onderdelen, zoals defecte cameramodules, moederborden e.d. te vervangen. De onderdelen kunnen goedkoop door Fairphone aangeboden worden. Zo kun je veel langer gebruik blijven maken van je telefoon = duurzaam! Ook mag verouderde software geen reden zijn om een nieuwe te willen aanschaffen dus: Fairphone zorgt voor regelmatige updates, maar vooral met hulp van 'de community'. En: hier (Fairphone) vind je een lijst met fabrieken per onderdeel van de telefoon. Hoe transparant en eerlijk wil je het hebben?

Met de kennis van deze eerste productie wil men het eerlijke proces gaan optimaliseren. Ook andere onderdelen van de tweede versie moeten een eerlijke bron hebben. Bovendien zoekt men bij het bedenken van deze nieuwe versie al naar een manier om de Fairphone beter recyclebaar te maken.

Als laatste maken we uit dit artikel ook nog op dat de Fairphone duurder is dan de vergelijkbare Chinese smartphones omdat we hier te maken hebben met "Europese certificering zoals CE, milieuheffingen, btw en bijvoorbeeld de thuiskopieheffing."

Het doel
In dit interview (Tweakers) is het meteen kristalhelder: het doel is dat we door dit Fairphone-project kunnen laten zien dat er bepaalde dingen wèl mogelijk zijn, maar ook te laten zien wat er op dit moment gewoonweg nog niet haalbaar is. Waaraan elke telefoonbouwer dus meedoet! Het kán gewoonweg dus nog niet anders...
"Omdat je het laat zien gaan mensen nadenken." En we (de crowdfunders van de eerste Fairphone) hebben de afgelopen maanden regelmatig informatie gekregen over het proces en de onderhandelingen. Dus de Fairphone is niet een op zichzelf staand product, maar een onderdeel van het plan om iets te doen aan deze schimmige wereld achter onze glimmende gadgets. Je hoort in dit interview opnieuw dat er aan duurzaamheid gedacht is.

Het product en het idee erachter genereert al zoveel enthousiasme dat het precies past in de wereld waarin de roep om eerlijkheid naar de medemens steeds groter wordt. Je ziet het in de tweets. In de reacties op de vertraagde uitlevering van de telefoon: de moeite van het wachten waard. In de bestellingen via het crowdsourcingtraject: 25.000 inschrijvingen op de 'Eerste Editie' i.p.v. de 5000 waar men in eerste instantie op schatte. Dat er vervolgens als 13.000 nieuwe bestellingen geplaatst zijn mag al niet meer verwonderlijk heten.

Nog meer opvallends uit het interview: "We starten een nieuwe naam omdat het voor een bestaande naam onmogelijk is om èn oneerlijke telefoons te verkopen samen met eerlijke telefoons." Klinkt logisch :)
"De Fairphone heet 'Fairphone' omdat dat het grondbeginsel is van deze telefoon." Het is een prachtig concept met schitterende idealen.

Duurzaamheid en arbeidsomstandigheden 
Elders (Engineeringnet, België) lees ik dat een deel van de opbrengst naar veilige, lokale recyclage initiatieven gaat. Bij de Fairphone blijkt bovendien géén overbodige accessoire te zitten. Immers een doorn-in-het-oog voor elke mulieuminnende smartphonebezitter. Apple zou in ieder geval een voorbeeld kunnen nemen aan het gebruik van de voedingsstandaard waar zij zich alweer een poosje aan onttrekken: de microUSB-oplader.

In dit artikel (Trouw) lezen we hoe Fairphone een steentje bijdraagt aan de arbeidsomstandigheden in de fabrieken in China. Men richtte een fonds op waar de diverse arbeiders aanspraak op kunnen maken. Een deel van de 900 arbeiders meer gaan betalen was geen optie. Ook houden drie Fairphonemedewerkers een oogje in het zeil in dit bedrijf om te voorkomen dat medewerkers zich toch overwerken aan het Fairphoneproduct.

Uit dit NOS-interview kun je begrijpen dat een Fairphone niet één ding is. Onder andere de 30 mineralen maken het als het ware een project met 30 soorten Fairtrade fruit in plaats van één Max Havelaarbanaan.

Ook begrijp je, als je dit interview zou beluisteren, dat het op dit moment niet een redelijke optie is om voor het winnen van een bepaalde grondstof èn het conflict (oorlogssituatie) niet te voeden èn de kinderarbeid op te lossen. Toch zal tenminste één van deze opties genomen worden!

Vervolgens wordt ons nog duidelijk dat de telefoon niet per ongeluk een dubbele SIMkaart-mogelijkheid in het toestel zit. Het moet ook leiden tot het gebruiken van minder telefoons.

Hart
Ik hoop dat bovenstaande samenvatting laat zien dat de mens graag voor het goede wil gaan. Voor een betere wereld, voor zichzelf en voor de medemens. 'Je naaste' is allang niet meer je buurvrouw, schoolmeester of pokermaatje. De globalisering veroorzaakt een veel bredere verantwoordelijkheid voor mens en natuur. Dat ligt simpelweg in onze handen. In ons hart.

Prachtig, wat ik als afsluiter van dit verhaal nog wil vermelden, is wat ik tegenkwam in één van de bronnen die ik hierboven heb vermeld:"Eerlijk is een discussie die nooit ophoudt." Laten we dan ook in gesprek blijven, met de blik vooruit.

Reacties

Populaire posts