Natuurlijk ben ik enthousiast over 'de Fontein'!

Als je iets nieuws begint, kan dat dan alleen maar als er nog helemaal niet zoiets soortgelijks bestaat? Als je een winkel begint bijvoorbeeld, is dat dan aan bepaalde ongeschreven regels gebonden, zoals "als er in een straal van 20km al zo'n soort winkel bestaat, open dan niet zo'n winkel"? Het zou immers getuigen van een arrogant-achtige houding naar andere winkels toe, zo van:"ik heb betere producten" of "wij zijn veel kundiger en tevens aardiger voor de klanten".

Natuurlijk niet. Wij vinden het zelfs volstrekt normaal en de consument heeft er vooral belang bij vanwege de extra mogelijkheden die het voor hen heeft. Meer keuze omdat geen 2 winkels hetzelfde zijn, andere sfeer wellicht, aanbiedingen om klanten aan te trekken, noem maar op. Als er echt een winkel is die zich aansluit, in een plaats waar al heel veel van dat soort winkels zijn dan? Ik zou denken: de klant bepaald dan nog steeds of het een meerwaarde voor hen heeft, of niet. Simpelweg door naar die winkel te gaan en ook daadwerkelijk daar spullen te kopen.

Nu krijgt Hoogeveen er na de zomervakantie een nieuwe basisschool bij en de discussie is hevig geweest. Ik weet niet eens of die discussie gevoerd is met de nieuwe school zelf, maar in ieder geval is het via de media besproken en heeft 'de Hoogevener' hier ook meningen over zo blijkt uit reacties op bijvoorbeeld www.regiohoogeveen.nl of op feestjes en partijen. Christen of niet: iedereen heeft er wel zo zijn of haar ideeën over.

Toch merk ik ook dat er, ondanks het feit dat men simpelweg niet goed genoeg op de hoogte is van deze school en de intenties van de initiatiefnemers, oordelen zijn. Vóóroordelen die niet gemakkelijk weg te halen zijn, al was het ook maar dat je, als je er wèl iets meer van weet, meteen als EBS-sympathisant in een hoekje terecht zou kunnen komen, wat de discussie niet direct ten goede komt, zul je begrijpen. Gelukkig biedt deze school en het internet :) een keur aan mogelijkheden om in contact te komen met de schoolleiding, de initiators, de achterliggende gedachten, ideeën, insteek, wat je er ook maar over wilt weten. Ik ga ze zo op een rij zetten en hoop daarbij zo volledig mogelijk te kunnen zijn.

Het is goed om je te laten inlichten over iets dergelijks als een nieuwe school in je woonplaats, zeker als daar veel over gesproken wordt. De ervaring leert immers zonder twijfel dat het lopende vuurtje vaker onwaarheden doorgeeft dan sympathieke lofbetuigingen. Daarbij is er, in mijn belevingen, hetzelfde principe als met winkels, kerken, voetbalverenigingen of naaicursussen: als er geen 'markt' voor is heeft het geen bestaansrecht... Ik moet dan ook eerlijk toegeven dat ik zelf een dergelijke denkfout gemaakt heb toen er een nieuwe kerk in Hoogeveen gevestigd is. Waarom niet? Ik zie deze dingen nu als een aanvulling die gaat 'werken' of niet. Denk meer in 'en-en' dan in 'of-of'.

Het gaat dus om de nieuwe Evangelische Basisschool 'de Fontein'. Vanaf volgend schooljaar zal het de deuren van de Anjerstraat 1 in Hoogeveen, openen voor iedereen, dus niet alleen voor gelovige mensen en hun kids. Informatieavonden worden gehouden, her en der, voor de bezoeker geheel vrijblijvend, zonder opdringerig karakter, of je moet enthousiasme opdringerig vinden ;)

Mijn advies: doe hier iets mee, of je er nou voor jezelf belang bij hebt of niet. Er zijn blijkbaar veel vragen zoals:
- Is het een school met achterliggende kerkrichting?
- Geven ze eigenlijk wel degelijk onderwijs of ligt de nadruk teveel op het geloof?
- Hoe werkt dat dan met kinderopvang, buitenschools?
- Krijgen ze überhaupt nog enige levensbeschouwelijke vorming naast de evangelische?
- Haal je je kinderen zo niet uit de maatschappij waarna ze niet weten wat ze er mee aanmoeten ná deze periode?
- Haal je op deze manier de christenen juist niet uit de maatschappij?
- Gaan we zo niet terug naar 'de verzuiling'?
(Ha! Ik wil niemand trouwens op verkeerde ideeën brengen hoor ;) maar dit zijn simpelweg zaken die ik in gesprekken voorbij heb horen komen en nog véél meer...)

Laat je, vóórdat je hier echt je mening over wilt geven of zelf een beslissing over wilt maken, nou gewoon eens goed informeren over deze school, de insteek, de mensen die er mee bezig zijn. Dat is in mijn beleving gewoonweg eerlijker.

Doelstellingen en uitgangspunten http://bit.ly/k1prUq
Informatieavonden. 30 mei voor het eerst in de nieuwe school: http://bit.ly/lCgbLC ook voor andere data
Veelgestelde vragen: http://bit.ly/j87jGE
Zin in een gezellige Fancy Fair voor en in deze school: http://bit.ly/iJLw3l
Het onderwijsconcept: http://bit.ly/kVZ9a6
Een interview met de nieuwe directeur: http://bit.ly/lScUqt
Facebookpagina van de school: http://on.fb.me/mDqpld
Hyvespagina: http://bit.ly/jI0Sjw
Twitter: http://bit.ly/lr5dp5

Wil je de school al op een andere manier ondersteunen?
Dankpunten: http://bit.ly/mP0yaV en gebedspunten: http://bit.ly/jAg8hz'
Machtigingskaart: http://bit.ly/kQxLJy

Ten overvloede natuurlijk maar ik ben uitsluitend een enthousiasteling op zoek naar een open gesprek over deze nieuwe ontwikkeling in Hoogeveen. Wat ik hierover schrijf zijn mijn eigen gevoelens en adviezen, niet persé die van de school.

Veel wijsheid en zegen en wie weet zien we elkaar nog wel eens op een infoavond of zelfs op de EBS (als ouder) :)

Harold

Reacties

Populaire posts