Waarom #Kerk2013? Dáárom! :)Nu grotendeels bekend is welke workshops en sprekers hun opwachting maken bij Kerk2013, is het leuk om dat eens een beetje onder de loep te nemen. Altijd interessant om je af te vragen:“waarom zou ik eigenlijk al die moeite doen en geld betalen voor iets wat iedereen toch al zo’n beetje gebruikt en her-en-der in de christelijke organisatie toepast?”

Ik zeg: laat het plaatje wat je al had van deze nieuwe media, aanvullen, optimaliseren of bijstellen. Dit plaatje is van groot belang voor hoe je als organisatie, zoals een kerk, met je leden en met je missie in je achterhoofd met de buitenwereld kunt blijven communiceren.

Fred Omvlee (internetpastor) en Pieter van Winden (predikant) trappen op spetterende wijze af. Wat dat gaat inhouden weet ik niet maar, de interesse is buitengewoon gewekt.

Erik van den Berg zal vervolgen met een welkomstwoord. Natuurlijk voorzien van een speciale focus op een sterk en snel veranderende wereld, waarin geloofsgemeenschappen gewoon hun ding willen en moeten blijven doen.

Daarna is er voor jou als bezoeker een keur aan activiteiten mee te maken. Verdeeld over 17 secties, in ieder geval 25 sprekers (uitlopend tot ruim 30 sprekers) met zeer diverse onderwerpen, alles in het kader van online media en geloofsgemeenschappen.

De secties zijn vernoemd naar diverse namen van internetdiensten, voor de herkenbaarheid. Zeker niet omdat de speeches er persé een direct verband mee hebben. We zien o.a. ‘Twitter’, ‘Wikipedia’, ‘Youtube’ en ‘Whatsapp’ voorbij komen.

Wat we soweiso helder hebben is dat deze conferentie zich toespitst op de mogelijkheden die de nieuwe media, het wereldwijde web, de informatiesnelweg of hoe je het anders zou willen noemen, jou en je organisatie kan bieden. Van één op één conversaties zoals met Whatsapp en diverse onderdelen van sociale media, tot het broadcasten van het Goede Nieuws van Jezus Christus en wat daaruit voortkomt door filmpjes, tweets of blogs.

Zo horen we bijvoorbeeld hoe Sytze Braaksma via sociale media landelijke bekendheid kreeg met zijn lokaal georganiseerde ‘Groot Bijbel Dictee’.
We zien geschetst worden hoe Martin Boon een beeld heeft van preken anno 2013 in de tijd van sociale media, met korte krachtige interacties. Hoe behoudt hij, en daarmee wellicht jij als toehoorder, dan tóch de essentie van de te brengen boodschap?
Een uiterst praktisch betoog kun je verwachten van Christiaan Verwijs over hoe je als kerkelijke gemeenschap de voordelen kunt pakken door gebruik te maken van de nieuwe media. Kan het kostenbesparend werken? Kom je sneller tot besluitvorming, wellicht?
Uiterst boeiende zaken voor bijvoorbeeld kerkleiding of verenigingen.

Meer issues:
- Heb je al een eigen kerk-app (Laetitia van der Lans en Marcel Holl of Fokke Zandbergen)?
- Computergames en geloof ?! (Johan ter Beek met Maaike Meerhof. Frank Bosman speecht er ook over)?
- Hoe staat het met 'gamification'? Alles over YourStory! (Johan ter Beek met Maaike Meerhof)
- Interesse in een interactieve Bijbelapp (Ark Mission) misschien?
- Prikkelende filmpjes maken en online krijgen (Laurens Verwijs)?
- Hoe breng je Twitter- en Facebookvolgers het best met elkaar in verbinding (Bas van der Bent)?
- Als je als gemeente(jeugd)werker je taak neerlegt: hoe ga je om met je online contacten (Jan Holtslag)?
- Is er een strategie uit te stippelen voor je club als het gaat om de nieuwe media (Roel van Steinvoorn)?
- Hoe betrek je inhoudelijk de leden en buitenwereld bij je dienst: meetwitteren met de preek of andere aspecten van je dienst (Harold Prost)?

Die laatste is inderdaad van mij en past binnen een reeks van ultrakorte to-the-point presentaties in de secties 'Flickr' en 'foursquare'. Twee keer krijg ik de kans de bezoeker iets te laten overdenken van wat ik al een paar jaar doe voor onze gemeente en andere samenkomsten, zoals de jeugdkerk in Hoogeveen en andere kerken waar ik, bijvoorbeeld in vakantietijd, zo eens naar binnen loop.

Gewoon één van de manieren waarop het inderdaad een enorme aanwinst is gebruik te maken van de nieuwe media, voor je kerk, vereniging, kring, pastoraat... Noem maar op.

Laat dit vooral niet liggen en motiveer mensen in jouw club om hier kennis van te nemen op 9 november, in Utrecht, tijdens Kerk2013 hét interkerkelijk informatieplatform voor Kerk en internet in het Landelijk Dienstencentrum van de PKN. Check hun überhippe site: http://www.kerk2013.nl zo snel mogelijk voor een nog meer volledig plaatje over dit evenement.

Tot ziens in Utrecht ;)

PS: vergeet vooral het 'netwerken' niet. Zeker met zulke zaken als iets heel nieuws aanpakken voor een eeuwenoude boodschap is het een goede zaak elkaar dáárin te vinden. Zowel in de zaak zelf, als in de manier waarop we van elkaar kunnen leren hoe deze eeuwigheidsboodschap verspreid kan worden.

Reacties

Mooi wervend stuk. Thnx!
Korte aanvulling op mijn workshop. Ik ga het niet hebben over games en geloof, maar over YourStory, een nieuw social network / reality game. Dit nieuwe social network werk op basis van gamification, een techniek om gamedesign toe te passen op de echte wereld. Weg uit het virtuele dus. YourStory zal voor kerken van groot belang kunnen zijn en maakt andere socialnetworks in feite overbodig. Kortom: niets over gaming, alles over de grootste online revolutie ever!
En ik ga het WEL hebben over geloof en gaming. Aan de hand van games als Mass Effect, Brink en Metro 2033 laat ik zien hoezeer de christelijke boodschap nog verweven is met onze cultuur.

Populaire posts