De sociale media en jouw kerk in 2012!

Ja, mooie titel! Positief, uitdagend, uitroepteken: pats! Daar gaan we. Nieuw jaar, nieuwe ideeën, niet te stoppen!

En dan zit je daar weer. Helemaal alleen na te denken, jezelf moed in te praten, allerlei wilde plannen en ideeën in je hoofd, in je hart, want het gaat immers niet als doel om Twitter of Facebook? Het gaat toch niet om persé sociale media te gebruiken, omdat het kan?! Zoals het nooit ging om de fraaie schilderingen en gebrandschilderde ramen, onder al net zo bijzondere gewelven in al net zo indrukwekkende gebouwen. Zoals het nooit ging om kandelaren of avondmaalbekers. Preekgestoelten of orgelpijpen.

Het gaat daar om de vertelling en de inhoud daarvan. Om de grootsheid van God die in die gebouwen benadrukt diende te worden. Het gaat om het licht van de kaars óp de kandelaar en om de gedachte aan het bloed wat voor ons vloeide... Om het Woord, wat helder en duidelijk verteld moest te worden, om... nou ja, dat van die orgelpijpen heb ik eigenlijk nooit zo begrepen ;)

Hoe dan ook: soms lijkt het net alsof dat middel, waar we zelf in het dagelijks leven zo van houden, het doel is van de inspanningen in onze kerkelijke gemeenten. Maar dat is natuurlijk niet zo.

Ik zeg: laten we dit jaar met een open deur beginnen :) Het doel van sociale media in onze kerken zou maar zo eens kunnen of moeten zijn, dat wij daardóór de zegen die wij ontvangen in onze kerken, zo breed en goed mogelijk de wereld in kunnen brengen. Dat lijkt mij ook het doel van een televisiekerkdienst bijvoorbeeld. Of van een radio-opname van zoiets.

Als dat de manier is waarop je als kerkelijke gemeenschap met dit soort middelen aan de gang wilt gaan, dan moet dat goed komen en (langzaam maar) zeker een zegen gaan worden voor de wereld die ook online is. Als dat je doel is kán het niet zo zijn dat je dat vervolgens helemaal alleen zal moeten gaan uitdokteren en vormgeven...

Gods zegen :)

Reacties

Populaire posts