Sociale media op vakantie. Ik zeg: doen!


Je hoort het vaak: sociale media op vakantie is niet goed. Niet sociaal. Niet safe.
Het zou je je rust ontnemen. Het zou de aandacht opslokken, terwijl je die juist in vakantietijd vooral gericht zou moeten hebben op je reisgenoten of gezin. Het zou via internet in de openbaarheid brengen dat je op vakantie bent. Je zou net zo goed de deur van je huis wagenwijd open kunnen zetten, tijdens je afwezigheid.


Maar...

Nog afgezien van de vraag of je je zou moeten laten leiden door angsten of andermans norm'besef' zou je je kunnen afvragen:

Kloppen deze aantijgingen ook daadwerkelijk?!

Is het ook echt asociaal naar je reisgezelschap of gezin?

Niet bijzonder
Ik denk het niet. Het is net zo sociaal als wanneer je, tijdens je uitje naar de kermis in de buurt van de camping, iemand op straat vraagt naar een leuke attractie #dtv of de weersomstandigheden bespreekt, terwijl je je kinderen net even daarvoor op de draaimolen hebt gezet, of je je man of vrouw net respectievelijk een telecomwinkel of tassenspeciaalzaak in hebt zien vluchten. Net zo 'bijzonder' als wanneer je een moment in de ochtend helemaal naar de receptie loopt om een krantje te kopen, om die vervolgens tot in den treuren voor je caravan of tent door te gaan zitten spitten, op zoek naar het laatste komkommernieuws uit Nederland of elders, terwijl vrouw-man en kind met lede ogen zitten te wachten tot jij weer tijd gevonden hebt om iets samen met hen te gaan ondernemen. Zij doen dat dan ook niet, vaak, dus waarom in het geval van een werkende smartphone met uitstekende dekking of WiFi dan wel?

Meer betrokkenheid van en naar het thuisfront
Het is juist sociaal: een regelmatige verbinding met hen die je dierbaar zijn zal, ik schrijf uit eigen ervaring, een verdieping van die relaties teweeg brengen. Wat nou, voorbedrukte kaartjes met voor iedereen eenzelfde groet en een ietwat overdreven temperatuurweergave? Op gezette tijden je in zonlicht badende dikke teen laten afsteken tegen de aanspoelende schuimkoppen van een zee naar keuze, terwijl men thuis juist de ramen heeft moeten sluiten vanwege een plaatselijke en kortstondige stortregen, zal al gauw heel wat bewonderende reacties op gaan leveren.

Ik heb gemerkt dat je meer gemist wordt als je met regelmaat wat van je laat horen, dan wanneer je 3 weken volledig van de aardbodem verdwijnt. Bovendien: als je dan ná je vakantie met blinkend witte tanden in een aardedonker getint gezicht, spierwitte korte kleren met daaruit hangend en stekend je gebronsde armen en dito benen, de thuisblijvers plotsklaps tegen het lijf loopt, kun je het hele verhaal achter elkaar gaan doen. En dat aan alle passerende individuen per stuk! Wat ontzettend onhandig en tijdrovend. Mij volstaat een verwijzing naar mijn twittertijdlijn. Kunnen we het weer over de dingen hebben die er op dat moment echt toe doen ;)

Een ander punt: het contrast met de thuissituatie die je op je sociale media-tijdlijnen tegen zult komen, maakt juist dat je je op jouw zonovergoten ideale vakantiestekje (anders had je het immers niet uitgekozen), nog beter tot je recht voelt komen. Zo hoort het te zijn! Dit is verdiend! Even echt weg...

Fotobron: http://www.gelderlander.nl

Angst
Als laatste wil ik je nog die jaarlijks terugkerende angst voor de inbreker laten overdenken. Zou het nu echt zoveel uitmaken of je op twitter zet dat je weg bent? Wanneer je dat bent? Waar je heen gaat? Wanneer je terugkomt?

Als iemand je huis op het oog heeft, dan gaan ze voor een inbraak toch echt niet een volle drie weken uittrekken om je huis eens rustig en vakkundig te beroven van alles wat van waarde zou kunnen zijn? Dat is in een paar minuten voor elkaar! Je zou net zo goed naar de kerk kunnen zijn, of naar een supermarkt. "Vanavond heerlijk een bioscoopfilmpje pakken en de kids uitbesteden aan oma en opa" is dan net zo onnozel als je vakantiebestemming doorgeven via de sociale media. Ik zou me meer zorgen maken om die laptops die allemaal maar open en bloot in de woonkamer in het zicht liggen te wachten op meneer of mevrouw B. Oef. Of al die slaapkamerramen die de ganse dag maar lucht staan te happen terwijl jij en je partner aan het werk zijn. Je kunt je zelfs afvragen of dieven echt de moeite nemen om sociale media-accounts bij langs te lezen, in de hoop een geschikt doelwit in het vizier te krijgen.

Doen!
Geniet! Ga lekker weg en neem mee wat je wilt: boek, krant, mobiel, vrouw, kids, tandenborstel. Jij hebt toch ook vakantie? Die vul je toch zeker in zoals jij dat wil? Doe niet moeilijk. Voor elk argument tegen socialmediagebruik zijn er wel een aantal vóór te bedenken ;)

Reacties

Populaire posts