Het beste jongetje van de klas?

Hoewel Nederland meestal 'het beste jongetje van de klas' genoemd wordt slaat men zo nu en dan toch de plank wel flink mis. Over LinkedIn bijvoorbeeld. "Nederland is het enige land waar de minimumleeftijd 16 jaar wordt". Dit komt uit 2013 https://www.volkskrant.nl/recensies/linkedin-gaat-zich-ook-op-jongeren-richten~a3495537 en is nog steeds niet aangepast.

Geef kind-ondernemers en het onderwijs ook een kans hier voordeel uit te halen. Net als met sport, muziek en kunst bijvoorbeeld. Heel leerzaam, net als met je kleedje op de rommelmarkt staan, of met een tafeltje limonade aan de straat.

Waarom?
- Ontdek ondernemen
Laat je kind ontdekken welke weg succesvolle ondernemers gegaan zijn, welke scholen zij doorlopen hebben en wat voor activiteiten zij hebben ontwikkeld.

- Ontdek hoe je jezelf presenteert
LinkedIn staat bol van de successen en de grote winsten. Prima. Maar zou je er met de kinderen ook achter kunnen komen waar de gaten zitten in iemands carrière? Winnen is niet alleen het moment van glorie aan het eind van de rit. Het is een aaneenschakeling van (jezelf) overwinnen.

- Doe mee (wanneer dat wèl mogelijk gemaakt wordt)
Maak een account aan en bouw aan je netwerk. Waarom wachten tot je zelf werk gaat zoeken? Bouw alvast een interessante lijst aan artikelen of filmpjes op die raakvlakken hebben met jouw interessegebied. Volg bijvoorbeeld andere helikopterpiloten als je dat zelf ook wilt gaan doen en laat je inspireren.

- Leer hen te communiceren met professionals
Laat je kind vragen stellen aan die helikopterpiloot. Laat het de vragen zo formuleren dat er korte, bondige antwoorden op gegeven kunnen worden. Leer beleefd en correct (taal) te schrijven maar ook om te reageren op een antwoord en te bedankten voor de reactie.

Wat een prachtige kansen zou ons dat geven, in het onderwijs maar ook thuis, voor de persoonlijke ontwikkeling.


Reacties

Populaire posts