Boekrecensie 'Oog in oog' - Linda Bruins Slot #ooginoog

Zoals we al konden lezen in de verhalenbundel van een aantal 'crime chicks' is het gezin van Ruben en Maria, uit het verhaal 'Kind der wrake' van Linda Bruins Slot, ruw het duister in getrokken door de verdwijning van hun zoon Luz. De jongen moet een samenloop van ellende uit vroegere tijden bekopen met zijn leven en het gezin valt uit elkaar.


Het verhaal uit de bundel sprak al levensgroot tot de verbeelding van elke ouder maar, hoe zou dit nu verder gaan? We komen er achter dat de inmiddels opgepakte moordenaar bepaald niet veel opsteekt van zijn straf, geheel naar Nederlandse maatstaven doet het allemaal wat soft aan, en de moordlustige psychopaat laat het uiteengevallen gezin op zeer gewiekste wijze schaduwen door een neef.

Het verhaal verteld van wraak, vergeving, wanhoop, de waan van veiligheid. Is er hoop? Is er vergeving?
Hoofdpersonen die van hun geloof vallen, het constante leven in angst, wraak welke zoet lijkt. Wat is dit voor verhaal?!

Tenengekromd, maar in zoveel mogelijk één adem, worstelen we ons het boek door naar een onvoorstelbaar dieptepunt. De vraag dringt zich op: wat doe je dan nog met je geloof... Het is blijkbaar allemaal toch niet zo gemakkelijk en vanzelfsprekend als iemand zich dat probeert voor te stellen als alles nog goed is.

Linda schreef ook 'Tussen pumps en pampers' waardoor je haast gaat denken dat de humor en scherts in dit boek eens zwaar gecompenseerd heeft moeten worden. Een volgend boek zal ongetwijfeld elementen als kennis en vaderlandsliefde in zich bergen. Ik gok op een vogelvlucht door onze Europese geschiedenis, met plaatjes ;)

Herkenbaar is echter de immense fantasie welke er in de verhalen voorbij komt. Je moet het je maar kunnen voorstellen, als schrijvende moeder van een aantal guitige jonge jongens, zo'n weerzinwekkende thriller. Ik heb er in ieder geval erg van genoten en me laten grijpen door het verhaal. Ik ken ze zelfs die liever wilden stoppen met lezen, maar toch doorgezet hebben! Laat dat een mooie indicatie zijn van een goed, aangrijpend verhaal, zeer de moeite waard: Oog in oog, door Linda Bruins Slot.

Reacties

Populaire posts