Echt?!

Ik ga het toch doen.

Ik ga toch een blogje maken, in 10 minuten, mijn pizza staat zich in de over op te warmen en ik wil vanavond nog weg, een blog schrijven. Net nu het kabinet er in het Catshuis niet helemaal meer uit kon komen en de beschuldigingen elkaar in rap tempo opvolgen via de diverse media.

Niet slim, wel experimenteel geinig.

Mijn verhaaltje gaat over het woordje 'echt'. Ik zou willen pleiten voor een verbanning van dit woord om de reden dat het nergens over gaat.

'Echt' is overbodig. 'Echt' is te wantrouwen. 'Echt' is juist niet echt!

Het viel me op dat dit woord juist in politiek gespannen tijden veel vaker op radio en tv misbruikt wordt dan wanneer het relaxed en 'at ease' is. Want wij menen iets 'echt'. Alsof dat ook anders kan. Dat je iets een beetje meent. Nee, je meent iets of je meent iets niet.

Dan is er nog iets 'echt dit' of 'echt dat'. Een product bijvoorbeeld. Neem leer. "Echt leer!" roepen we dan. Nep-leer is géén leer, mensen. Het bestaat niet. Er bestaat geen niet-echt-leer.

"O, echt mooi!"... Het is duidelijk. Het is mooi. Maar echt mooi is mooier dan mooi. Heel gek.

Ik zoek er dan altijd wat achter. Als je iets 'echt mooi' vindt, dan moet iets anders wel minder mooi zijn. Wat een gedrocht van een uitspraak is dat dan, dat "echt mooi!"... Zeg dan niets en laat een traan biggelen...

Een babytje die je bij een kraamvisite 'echt lief' vindt, wat zegt dat dan? Dat ie lief is of dat ie lief is en je moet dat om één of andere reden benadrukken. Wat is dan die reden?

Denk er eens over na en laat vervolgens 'echt' met rust. Het is overbodig, nep, onwaar.

Echt!

(Yes, nog 6 seconden, en dan pizza ;) )

Reacties

Ralf zei…
Het woord 'echt' is in sommige gevallen heel goed en niet overbodig. Echt is ook de manier hoe mensen met elkaar om kunnen gaan. Op een echte manier iemand liefhebben of op een echte manier iemand te hulp schieten. Dan kan het woord 'echt' voor verschillende woorden komen te staan, zoals mooi, helpen, enz. Bijv. je kan iemand echt mooi vinden of je zegt dat diegene mooi is omdat je haar/hem niet wil kwetsen. Je kan iemand echt helpen of je helpt iemand omdat je dan hoopt er wat voor terug te krijgen. In al deze 2 voorbeelden is het tweede deel nep, dus onecht. Dat maakt 'echt' geen onnodig woord.
Harold Prost zei…
'Echt' is dusdanig overbodig dat zelfs onze nieuwste Bijbelvertaling er maar 23 keer gebruik van gemaakt heeft: http://bit.ly/I9mpQc

In alle gevallen is het gebruikt in negatieve zin. Zelfs als er iemand echt van een ander houdt, is dat meer dan van weer iemand anders...

Het wordt gebruikt als onderdeel in ontkenningen, beschuldigingen, ongeloof, verraad en leugens.

Populaire posts