Het Goede Nieuws

Hier ging het over, enkele weken geleden, tijdens één van de groeigroepavonden die wij mogen hebben bij ons thuis. Het Goede Nieuws wat we in de Bijbel terugvinden. Het plan van God met de wereld. Ik denk: ik zet het besprokene gewoon op m'n blog. Het is het centrum van wat mijn geloof is dus zo gek moet dat toch niet zijn? ;)

Eerst zie je iemand vertellen hoe het zit met offeren enzo. Je ziet het in veel religies terugkomen, dus zo gek is dat óók al niet :) Hij heeft het ook over Jezus' offer. Het meest cruciale onderdeel van het christelijk geloof.

David de Vos:"Het Bloed van de Here Jezus."


Jesaja 53:4-5 gaat over de Jezus. Jesaja leefde tussen 750 - 700 vóór Christus, dus vóórdat Jezus geboren werd. Hierin zie je al een prachtig gegeven: Gods plan met de wereld heeft altijd al vastgelegen. Doe je niks aan. Dat gáát Hij doen. Hij gáát ons redden :)

De historie van de Bijbel: de mens is verleid. Hij wilde, net als de duivel, zijn als God. De mens moest weg, net als de duivel uit de hemel. Toch wilde God het voor de mens weer goed maken!

Offers: die zijn dus van alle tijden en religies. Bloed moest vloeien (van onberispelijke dieren) om schuld weg te krijgen. Er moet steeds iets sterven voor de dingen die mensen doen. Dat is het gevolg van zonde. Daar moet bloed voor vloeien.

Jezus gaf zichzelf als zondeloos (onberispelijk) mens(!) en kon zo het offer zijn voor alle tijden. Geen offers meer nodig. Het is Gods offer wat alleen door Hemzelf geaccepteerd kan worden. Daar kunnen wij nooit aan voldoen. Gaat niet lukken.

John Piper:"Wat moet ik geloven om gered te zijn?"


1. Eerst heb je de dood van Jezus. Dat moet je geloven.
2. Dan moet je geloven dat je vergeven moet worden. Doe je nooit verkeerde dingen? Ben je geen zondaar? Dan kun je niet gered worden. Dan zeg je tegen God: ik heb dat offer niet nodig.
3. God is rechtvaardig. Hij maakte de keuzemogelijkheid voor goed en kwaad. De mens koos het kwaad. Daarover kan Hij alleen maar ontzettend boos zijn.
4. Geloof dat God als de onberispelijke mens Jezus die in plaats van jou is gestraft met de dood… Over dit offer lees en hoor je alles in het verhaal van David de Vos, hierboven.
5. Geloof dat Hij de dood overwonnen heeft! Dat Hij weer levend geworden is na het sterven.  Zonder dat is zijn dood voor niets geweest. Dan kon je niet naar Hem toe om zijn gift te aanvaarden.
6. Dit alles moet je geloven. Aanvaarden voor jou. Zonder enige vorm van werk om dat voor elkaar te krijgen! Anders is een offer geen offer meer...

Weet je hoe belangrijk het is dat je datgene wat hierboven in die laatste twee filmpjes voorbij ziet komen helder hebt? Niet alleen voor jezelf en je geloofszekerheid, maar ook voor de persoon die je over jouw geloof verteld. :) Want dat ga je doen, als je er enthousiast over bent. Het is belangrijk dat je niet enkel wat fragmenten van dit evangelie in je achterhoofd hebt, maar dat je het wéét. Elke tegenslag, elk falen, elk gesprek, elke kerkelijke activiteit, ieder mens die je nog gaat tegenkomen, elk woord wat je nog gaat schrijven over je geloof... alles staat of valt met jouw geloofszekerheid en hoe je er een beeld van hebt. Het klopt van A tot Z zoals we het terugvinden in de Bijbel, maar het is belangrijk om dat helder te hebben in begrijpelijke vorm.

Reageer gerust. Was het je al helder? Of heb je hier wat aan gehad?

Reacties

Populaire posts